Ensemble

Karl Seldahl – Regissör

Karl är frilansande teaterregissör med 30-talet produktioner bakom sig, utbildad på Dramatiska Institutets teaterregiutbildning.  2010-2011 regisserade Karl En Midsommarnattsdröm i Döda Fallet, 2012 även Flykten till Ravundbergen.

Han var med och startade Teater Oberon 2002 och har regisserat alla deras tidigare produktioner.

Karl är från maj 2019 Konstnärlig ledare för teatern på Estrad Norr.


Thomas Hedengran – Dunderklumpen

Thomas Hedengran växte upp i Sveg där skådespelarintresset först väcktes när TV-serien ”Katitzi” spelades in där i slutet av 1970-talet. Han studerade vid Calle Flygares teaterskola 1988 – 1990 och har därefter studerat vid bl a Studio Lederman samt Kulturamas filmskådespelarlinje.

Thomas har bl.a. medverkat i filmer som Jägarna, Hamilton, Tsatsiki & kärleken, Den osynlige och Frostbiten. 1999 medverkade Thomas i den Oscarnominerade kortfilmen Victor.

1997 – 1999 spelade han 265 föreställningar av föreställningen Alla ska bada tillsammans med Galenskaparna & After Shave. På teaterscenen har han också medverkat i bl a Asiat i spat, Kärlek är bästa försvar, Stulen kärlek, Emil i Lönneberga, Söderkåkar, Bussresan, Burn This, Lorden från gränden, Sopan Sune och Pettson & rävjakten.

Mikael Rahm – Enöga

MikalRahm 60år Skådespelare bor i Oviken har gedigen teaterrepertoar på Jamska -Film: Så som i himmelen, Låt den rätte komma in, Män som hatar kvinnor samt spelar polisen på TäVä: Saltön, Möbelhandlarns dotter, Höök, Miraklet i Viskan, Så ock på Jorden mm.


Kajsa Linderholm – Blomhåret, Mamman

Kajsa är en frilansande skådespelare från Stockholmsförorten Rönninge och fick sin mest betydande skådespelarutbildning vid ”Lee Strasberg Theatre Institute” i New York.

Hon var med och startade Teater Oberon 2002 och har medverkat i deras tidigare 3 produktioner, Antigone, Strålande Tider och Blackout i Stockholm.

I Döda fallet har Kajsa tidigare medverkat i En Midsommarnattsdröm 2010-2011,  Flykten till Ravundbergen 2012 och Som ni vill ha det 2013.

Hon syns b.l.a. i filmen Låt den rätte komma in av Tomas Alfredsson och har jobbat som skådespelare på Riksteatret i Norge och Sverige, Norrbottensteatern, Playhouse Teater, Stadra sommarteater etc.

Miriam Forsberg – Dockan

Skådespelaren Miriam Forsberg gick ut Teaterhögskolan i Luleå 2013. Hösten 2017 gjorde hon rollen som Martina i Riksteaterns uppmärksammade uppsättning av Maken. Hon har också medverkat i uppsättningar på bland annat Uppsala Stadsteater, Lule Stassteater Norrbottensteatern, Unga Klara, Teater Västernorrland och Camden Peoples Theatre i London. Våren 2016 uruppförde hon performancekonstverket Mnemesoid av Tai Shani på Tensta Konsthall. Miriam har även regisserat, bland annat musikteaterföreställningen Prinsessen som ingen kunne målbinde med Det Norske Kammerorkester i Oslo.

Anna Ulin – Pellegnillot

Anna är uppvuxen strax utanför Hammarstrand, i närheten av Döda Fallet. Hon utbildade sig till musikalartist vid Performing Arts School i Göteborg 2011-14, och frilansar nu i olika sammanhang inom musik och teater.

Hon har bl.a. medverkat i Estrad Norrs produktioner Utanförskapet samt Lillebror och Karlsson på taket, i Rasmus på luffen med Sandelius Kultur & Nöje, och Östersundsrevyn. Hon hörs även i radio som programledare för P4-toppen Jämtland.

I Döda Fallet har hon tidigare medverkat i En midsommarnattsdröm, Flykten till Ravundbergen, Som ni vill ha det samt Vildhussen, och ser mycket fram emot att få jobba med Dunderklumpen på denna fantastiska plats!

Jonas Jonsson – Endumen

Jonas är frilansande skådespelare och musiker uppvuxen i Föllinge som mestadels är boende i Stockholm, där han också är utbildad på Calle Flygare teaterskola. Jonas har släppt två album i tiotalet länder under artistnamnet Bedroom Eyes, det senaste – ”Greetings from Northern Sweden” – kom 2017 och handlade tematiskt delvis om hans relation till Föllingebygden. På teaterscenen har han spelat och regisserat inom de flesta genrer – bland annat drama, komedi och barnteater. Han har även lånat ut sin röst till animerad film och agerat programledare i radio.

Joakim Färdig – Lejonell

Joakim är uppvuxen bara några stenkast från Döda Fallet och har medverkat i flera av föreställningarna som satts upp i Döda Fallet; En Midsommarnattsdröm  2010-2011,  Flykten till Ravundbergen 2012 och Som ni vill ha det 2013.

Han har även medverkat i en rad barnteatrar som spelats i Döda Fallet genom Ragunda Amatörteatersällskap (RATS). Joakim gick skådespelare- & regissörsutbildningen på Hampnäs Folkhögskola (nuvarande Örnsköldsviks Folkhögskola) 2009/2010.

Angelica Alkberg – Elvira Fattigan

Angelica är frilansande teaterarbetare från Luleå som är född och uppvuxen i Bispgården. Angelica arbetar främst som manusförfattare och regissör runt om i Norrbotten. Hösten 2018 satte hon upp en egen föreställning på Tornedalsteatern i Pajala som hette Alla vägar bort är en omväg hem. Mer information om Angelica kan du hitta här: https://angelicaalkberg.wordpress.com/.

Fredric Thurfjell – Humlan

Fredric är bördig från Luleå, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och frilansar som skådespelare och saxofonist.

Teatrar han jobbat på: Malmö Stadsteater, Västmanlands Teater, Folkteatern i Gävle, Teater Pero, med flera.

På TV har han bl.a. synts i Lite som du, Familjen Babajou, Rebecka Martinsson och Midnattssol. Han spelar sin Fullstora Kontrabassaxofon (den enda i Sverige) i banden The Great Learning Orchestra, Karlsons Klezmer och Tanto Wings.

Hemsida: https://fredricthurfjell.weebly.com/

Daniel Gustavsson – Pappan

Daniel gick ut scenskolan 1998 och har sedan dess arbetat med teater, film och tv bl.a. på Stockholms, Uppsalas och Helsingborgs stadsteatrar. Daniel  har setts i tv-rutan i t.ex. Rederiet, Saltön och Mina pinsamma föräldrar. På film har han bl.a. spelat manliga huvudrollen i: Fishy av Maria Blom, Vinnare & förlorare och Äntligen midsommar.

Daniel tycker att det ska bli jättekul att få vara med i klassikern Dunderklumpen och det på plats i Jämtland och allt.

Anna Blomberg – Blomhåret, Mamman

Anna blev känd för den breda publiken med sina imitationer på Hollywoodfruarna i ”Robins”. YouTube klippen har setts över en miljon gånger och Anna har förutom Anna Anka och Maria Montezami även gjort parodier på Lill Babs, Mona Sahlin, Elisabeth Höglund och Jimmie Åkesson.

Hon har medverkat i flera humorprogram: SNN News, Starke man, Kvarteret Skatan, Hjäp!, Morgonsoffan och Hipp Hipp. Som skådespelerska har hon synts i Wallender Filmen Mordbrännaren, novellfilmen Maskeraden, Häxan Surtant, Hotell Kantarell, julkalendern och Playa del Sol för att nämna några. Anna har också arbetat med humor i radio i bl.a. Morgonpasset.

Fotograf: Viktoria Blomberg

Malte Seldahl – Jens

Malte är bofast i Stockholm och gör tillsammans med Otto Backlund skådespelardebut i sommarens (2018) uppsättning av Dunderklumpen i Döda Fallet.

Otto Backlund – Roboten Malte

Otto är bofast i Överböle och gör tillsammans med Malte Seldahl skådespelardebut i sommarens (2018) uppsättning av Dunderklumpen i Döda Fallet.

Theo Therkelson – Roboten Malte

Theo Therkelson bor i Stockholm och går på Adolf Fredriks Musikklasser där han sjunger i Adolf Fredriks Gosskör. I Dunderklumpen spelar han rollen som roboten Malte.

Filip Lilliehöök – Jens

Mer info kommer…

Musiker

Jesper Lindgren – Kapellmästare

Jesper är musiker, arrangör och mångsysslare, han har spelat gitarr och skrivit låtar hela sitt liv och tillsammans med sitt band har han turnerat stora delar av världen.

Han har förutom detta bland annat även toppat topplistor i USA med sin musik och haft med låtar som soundcheck i sketchserien Morran och Tobias (med Robert Gustafsson och Johan Rehborg).

Jesper är mångsysslare av rang och jobbar med allt ifrån musik och konst till att vara musikvideoregissör och arrangör av konserter och evenemang.

Detta är Jespers första år i Döda Fallet vilket han tycker känns otroligt spännande och fantastiskt.

Kerstin Wikström – Musiker

Kerstin är en kabaréartist, sångerska och musiker som skriver och komponerar.

Allra mest igenkänd är hon för sina 10 år i TV-rutan i BJÖRNES’ MAGASIN tillsammans med Jörgen Lantz där hon var manusförfattare till omkring 50 program. Kerstin är även kompositör till många av dom populära barnsångerna i programmen som resulterade i 2 CD: Björnes favoriter.

Jonas Eriksson – Musiker

Jonas är uppvuxen i Hallen i Åre Kommun. Han är musiker, låtskrivare och hobbyfotograf. I tidig ålder intresserade han sig för musik och i grundskolan började han lära sig slagverk via kulturskolan. Under gymnasiet gick han estetprogrammet med inriktning musik och har även medverkat i kören Frösö Vokal. 

Bildar tillsammans med Jesper Lindgren bandet Velvet Insane, som turnerat i bland annat USA, England och Spanien. Bandet är ett konstprojekt som gör allt från egna musikvideor till att arrangera konserter.

Detta är Jonas första år i Döda Fallet och han tycker det ska bli väldigt roligt och spännande att få medverka i Dunderklumpen.


 

Scenarbetare

Helena Uggla – Scenografi, kostym

Helena är scenograf, kostymör och attributmakare som varit verksam i 20 år med projekt inom gestaltning och miljöbygge för stillbild, film, festivaler, mässor och kulturhus. De sista sju åren har hon mest gjort teater och ett 20tal föreställningar för bl.a. Maximteatern, Kompani1, Playhouse och Riksteatern.

Detta är hennes femte föreställning tillsammans med Karl Seldahl.

Anna Olofson – Mask och peruk

Anna har frilansat som maskdesigner och perukmakare sedan hon gick ut Dramatiska Institutet för mer än 30 år sedan. Mestadels i Stockholm på teater Galeasen, Riksteatern, Dramaten och Stadsteatern, men även på TeaterVästerNorrland i Sundsvall.

 

Anton Lindström – Scenmästare

Anton är ljudtekniker och har ansvarat för scen- och ljudteknik i Döda Fallet i många produktioner. Anton är ursprungligen från Krokvåg och har själv varit skådespelare i flertalet barnteaterföreställningar här. I år arbetar Anton förberedande med scenteknik, ljudteknik och scenlogistik.

Leo Alkberg – Scenmästare

Leo Alkberg bor i Luleå. Leo studerar och jobbar sedan 2016 som teatervärd på Norrbottensteatern. Han har även gjort en film för Tornedalsteatern under 2018. Det här är andra året Leo jobbar med sommarteatern i Döda Fallet, efter att ha jobbat som scentekniker förra sommaren.

Ahmad Kahvari – Skräddare

Ahmad Kahvari är 19 år och är uppvuxen i Iran där han arbetat som skräddare i ca 4 år innan han kom till Sverige 2015. Nu studerar Ahmad på BTC i Bispgården och i ensemblen skräddarsyr han hela ensemblens kläder!

Sara Lindström – Attributör och samordnare för skaparverkstaden

Sara är född och uppvuxen i Brynjegård, Ragunda kommun. Är utbildad byggnadsmålare, dekorationsmålare och socionom. Mångsysslare, medelmåtta och nöjd.Har genom engagemang som volontär för asylsökande i bispgården drivit skaparverkstaden i två år. Detta har gett många fina kontakter med människor från andra länder vilket kommer väl till pass i arbetet med dunderklumpen.

Hugo Therkelson – Ljuddesigner 

Hugo har en lång karriär som dansare bakom sig och började sitt musikskapande inom dansvärlden. Han bildade så småningom popbandet ”evolver” som 2004 släppte albumet ”Sparkling city sounds”.
Utöver otaliga dansverk för koreografer som Ina Christel Johannessen (Stadsteatern 2016), Pontus Lidberg (Dansfilmen ”The Rain” 2007 mm) och Joakim Stephenson (”Mötet” Bergmanveckan 2017) har Hugo skapat musik för TV, film och teater. 2017 komponerade han barnmusikalen ”Du Gnisslar” för Ung scen/öst i samarbete med dramatikern Elsa Berggren.

Hugo gick ut kandidatutbildningen Ljuddesign för scenkonst vid Stockholms Dramatiska Högskola 2017.

 

Linus Wärme – Attributmakare

Linus är uppvuxen i Bispgården. Han studerade Bild och Form på gymnasiet, konst på Folkhögskola och är även utbildad Attributmakare vid LTU Skellefteå.